Hvor ofte bør dyret ditt undersøkes/behandles?


10295149_245834322283764_8768678325125723060_o

Dette spørsmålet er det mange eiere som stiller meg, og elever som utdanner seg til terapeuter lurer ofte på dette. Saken er at dette kan variere for hvert individ, og ikke minst med behandlingsmetode, noe jeg skal prøve å forklare her.

HVA ER MÅLET? UNDERSØKELSE ELLER BEHANDLING?

Veldig mange bruker en terapeut på dyret sitt en gang i måneden. Sannheten er at dette egner seg best for UNDERSØKELSE eller VEDLIKEHOLD, men ikke ofte som behandling. Det er veldig lurt å få dyret sitt undersøkt regelmessig, og en gang i mnd. er en fin intervall. Hvis hesten eller hunden har en plage som krever BEHANDLING, så bør dette foregå oftere. I en oppstartsfase av noe behandlingskrevende, er det for eks. etter min erfaring lurt å behandle ca to ganger i uken i et par uker, for så å behandle en gang i uken et par uker, og deretter gradvis øke tiden mellom hver behandling til kanskje å bli vedlikehold ca en gang i mnd. Noen individer trenger vedlikehold litt oftere, alt etter hva problemet er. Litt om dette under.

AKUTT/KRONISK

Ofte er det slik at akutte ting trenger oftere behandling i en mer begrenset periode, mens mer kroniske tilstander trenger oppfølging over tid. Om et dyr har et sår som skal behandles med laser, kan det hende at man behandler 3-4 ganger i uka i 1-3 uker, avhengig av omfang. Om man behandler med fysikalske behandlingsmetoder som massasje, tøyninger og leddmobilisering, er det vanlig å starte med et par ganger i uken inntil ønsket resultat er oppnådd. Når tilstanden har stabilisert seg, økes tiden mellom intervallene, og man beholder en intervall hvor man rekker å behandle på ny innen det har rukket å forverre seg igjen nevneverdig. Er årsaken en akutt hendelse, kan det holde med 2-3 behandlinger over et par uker.

DU KAN AV OG TIL REGNE MED AT HESTEN/HUNDEN DIN FORBLIR EN VARIG PASIENT!

Det er ikke alle ting man får behandlet bort. Om hesten eller hunden din har en skade som ikke lar seg restituere 100%, kan dette gjøre at den, om den skal yte i jobben sin eller fungere uten smerter, trenger regelmessig oppfølging. Hvis hunden aller hesten får problemer på grunn av dårlig eksteriør, vil eksteriøret i seg selv alltid trigge plager – dette får man jo ikke endret. Dersom dyret hele tiden utsettes for ensidig belastning i jobben sin, kan det hende det trengs regelmessig oppfølging.  Slike årsaker gjør at det er umulig å bare behandle en låsning og det er det, eller bare behandle en muskel og så er ting i orden. Trigges ting hele tiden på ny av omstendigheter som ikke lar seg fjerne – ja da trenger dyret ditt regelmessig undersøkelse, vedlikehold og behandling.

undersokelsesgrep-rygg

FORDEL MED REGELMESSIG OPPFØLGING

Dersom dyret ditt er friskt, eller dersom det har hatt en plage som er grunnbehandlet, kan regelmessig oppfølging avdekke:

  • Om noe nytt er på gang med dyret ditt. Når et dyr begynner å halte, så har som regel problemet vart en stund med mindre akutt skade er årsak. Dersom det oppdages tidlige gryende problemer, vil man kunne behandle dette før det blir et stort problem. Et lite problem har mye bedre prognose og er raskere å behandle enn et stort problem.
  • Om noen av problemene dyret ditt har hatt før er under oppblussing, kan regelmessig oppfølging avdekke dette og man kan sette i gang noen mer intensive behandlinger i perioder før man ev går tilbake til vedlikehold.

    Kunne du tenke deg å lære mer om hvordan du kan legge opp et fornuftig treningsopplegg, og hva som er faremomentene og skadetilstandene i de vanligste hundesportene og hvordan du kan forebygge disse skadene? Les om Lines foredrag «tøffe hundesporter» her:    Tøffe hundesporter

Vil du lære mer om hestens rygg og hvordan du best kan ta vare på den? Les mer om online forelesning «hestens rygg» her: Hestens rygg

Lik vår FB side og få mye gratis informasjon: FB siden vår!

Følg Line på youtube her: Line Østerhagen på youtube

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *