Halsbånd eller sele? Noen viktige refleksjoner!


13240139_10157044350105294_2770292283151503672_n Foto: Marte Line Amundsen

I vår kliniske praksis innen fysikalsk terapi på hund, så er dette et tema som til stadig kommer opp. Og fordi vi erfarer de fysiske virkningene av alt slags utstyr og all slags påvirkning en hund utsettes for, så har jeg lyst til å kommentere dette. Jeg synes ofte at ting blir litt unyansert når det gjelder dette temaet.

Nå må jeg innledningsvis legge til at hos oss kommer det så og si KUN eiere som virkelig elsker hundene sine, og som vet hva de holder på med enten de bruker det ene eller det andre. Med mindre vi finner en god grunn til å fraråde det utstyr hunden bruker, så er ikke vi «politi» på dette. Men om hunden klart vil få det bedre med annet eller mer variasjon i bruk av utstyr, gir vi selvfølgelig råd om dette.

Det beste er å lære hunden å gå pent. Om man har en hund som går pent, vil den ha langt mindre skaderisk med det meste som finnes av utstyr. Om man ikke har nok kunnskap selv, er det jo smart å oppsøke en erfaren hundetrener slik at man kan lære hunden å gå så pent som mulig i bånd/sele. En ting er sikkert og det er at det finnes situasjoner hvor det er bedre med halsbånd, mens det i andre situasjoner er best med sele. Forklaringen kommer.

Sikkerhet. Om en hundeeier ikke har kontroll på hunden i sele, så er det bedre at den går i halsbånd eller grime, eller det som fungerer for den. Det er ikke bedre for hundens fysiske risker, men om man skal gå med en stor hund som kan bite eller angripe andre hunder (eller mennesker/andre dyr) om den ikke har halsbånd på, så må sikkerhet komme først. Man kan jo dermed si at eier bør lære hunden å gå pent eller at eier burde ikke hatt denne hunden. Men mange HAR gått hos flere trenere uten å lykkes med å få kontroll på hunden. Andre orker ikke å legge nok arbeid i det og da er det bare slik, da synes jeg at andres sikkerhet må komme først. Selv store hunder KAN ofte gå fint med sele.

En løsning som kan være aktuell for å unngå drag i halsbånd eller å måtte bruke grime, er å lære hunden sin å bruke munnkurv.

13249482_579417865566458_716541214_n

Foto: Gunn Merethe Bergli

Mønstring. Overraskende nok er det mange som ikke vet hva mønstring av hund er. Men mønstring betyr å gå/løpe med hunden for å vise frem hvordan den går. Slik sett kan man si at man mønstrer en hund på utstilling også, men når hunden mønstres for fysioterapeut/rehabpersonell eller veterinær, er meningen med mønstringen å kunne få frem bevegelsesavvik som kan være der pga skader/smerter o.l. Veldig mange av hundene som kommer til oss bruker sele, men om eier ikke klarer å få hunden til å gå normalt i rett linje med hodet oppe så er det helt håpløst å oppdage avvikene. Ofte er det helt vesentlig at vi kan få sett på dette for å yte riktig hjelp, og da må vi av og til be eier mønstre hunden i halsbånd istedet fordi de fleste eiere har lettere for å styre hunden da. Valget er å ikke kunne hjelpe hunden riktig, dermed anser vi dette for det beste valget likevel de 2-4 minuttene dette tar. Igjen er det selvfølgelig best om eieren da har lært hunden å bli mønstret i selen, men har man ikke det, kan man ikke vente til dette er innlært når man har en hund som må undersøkes.

Når hunden går løs. Om man har hunder som går løse på gårdsplass eller på tur, vil jeg faktisk foretrekke å la de gå med et meget lett (i vekt) halsbånd med god bredde.  Selen dekker langt flere områder og veier mer. Jeg foretrekker å ha halsbånd på når vi er ute I TILFELLE jeg må ta på dem leiebåndet, selv om det ikke er båndtvang. Inne eller i kontrollerte omgivelser vil jeg anbefale å ikke ha på noe utstyr i det hele tatt, da alt som ikke skal være på kroppen, er best å ikke ha der.

Skremselspropaganda. Det er mye som kan skje av følgeskader med BÅDE halsbånd og sele. Det som frustrerer meg litt av og til er at «skremselsplakater» mot halsbånd ofte er ekstremistisk og ikke minst svært lite pedagogisk fremstilt. Om man ønsker å nå frem med fornuftige argumenter, så er dette ikke metoden. Metoder som får folk til å sette ut piggene eller som prøver å påvirke eier til å få dårlig følelse, har i aldri virket bra. Det er ikke sikkert sistnevnte er hensikten, men det er slik det virker. Det overrasker meg at de samme menneskene som fremmer pedagogiske metoder overfor hundene ikke klarer det samme overfor hundeeiere. Her på klinikken er jeg helt avhengig av fornuftig informasjon og samarbeid med eier slik at vi sammen kan få tillit og respekt for hverandre. Slik er det mye enklere å få eiere med på det som blir det mest fornuftige, selv om eier kanskje i utgangspunktet trodde noe annet.

Både sele og halsbånd kan gi skader. Det er ikke slik at det er BARE halsbånd som kan gi skader og problemer, men om jeg skal ta stilling til hvor det er flest skaderisker, så er det halsbånd, spesielt om hunden flyr frem og det blir sterkt rykk i halsbåndet eller hele tiden trekker hardt. Spesielt ille er utstillingshalsbåndene, som gir trykk i øyne og over vitale deler i halsen. Hundene er ikke like som oss i halsmusklene, slik mange hevder (jeg har er terapeut både på mennesker, hest og hund). Det er endel muskler som er annerledes i størrelse og beliggenhet, men den største er raseforskjellene vi finner.  En mynde har mer sårbar nakke enn en staff eller rotweiler for eks. Jeg synes at et korrekt og nyansert bilde er riktig SELV OM JEG MENER AT SELER HAR MINST SKADERISK. Likevel jeg har mange hunder på besøk som bruker halsbånd og som ikke har tegn til hverken skader eller vondter (mange kommer til oss på regelmessig «naf» test bare for å forebygge og oppdage det tidlig hvis hunden skulle vise tegn på smerter/skader).

Likevel ligger alle halsbånd over luft og spiserør og om man legger det et stykke opp på halsen også over skjoldbruskkjertel. En hund med øyeproblem kan få økt trykk i øynene og bør absolutt bruke sele.

Hud, sirkulasjon og muskelsmerter og gnag kan det bli både av halsbånd og sele. Det er kjempeviktig at selen passer hundens kroppsform, og ikke minst er riktig tilpasset. Om det ikke fungerer med sele, så kan grime være et alternativ som ikke gir trykk der, ev variere. Alt som ligger og trykker og presser på de samme stedene hele tiden derimot, vil gi trykkskader akkurat der. Det jeg ser aller mest av når det gjelder seler, er at det blir gnag ved albuene, ømheter i brystbeinet, dårlig kroppsholdning fordi hunden trykker ryggen ned når noe ligger på ryggen dens, betennelsessymptomer med smerte og varme i ryggtagger der selen ligger oppå ryggen.

Under: H-sele med mange innstillingsmuligheter Foto: Kruuse

383648 copy

Her er det ofte en metallkrok til å feste leietauet i, og leietau har og en metallkrok der, som tilsammen blir tyngde akkurat her. Jeg har til og med sett tydelige groper i musklene akkurat der selen ligger, som har gitt atrofi  (muskelsvinn) og smerter. Noen har i tillegg kanskje festet en lykt eller annet der, noe som gir ytterligere risk for trykk og friksjon. En sele bør ikke være løs og slenge, da det som beveger seg mest gir mere fare for friksjonsskader enn noe som ligger stabilt. Samtidig skal det heller ikke stramme. Men vær obs på å undersøke alle steder der hunden din har utstyr som ligger på, fordi gir den tegn på smerter der, må du vurdere om du bør bruke en annen sele, ev. annet utstyr. Ikke bruk en sele som hemmer hundens bevegelser i skuldre/bogparti eller av frambeina.

På valper er det å anbefale seler uansett, da de ofte har brå og uforutsette bevegelser som gjør at de lett napper i et bånd.

I noen tilfeller, som for eks ved ribbeinsbrudd der hvor selen kan presse på ribbeinskassa, er det bedre å bruke halsbånd eller grime en stund (selv om grime er nødløsning).. Om du skal bruke halsbånd, ville jeg ha brukt et av meget lett materiale, og som er bredt så det fordeler trykket mer enn det et veldig tynt halsbånd gjør.

13220773_10154038420646043_281493141211555417_o

Foto: Therese Haugen

Noen seler er designet for å trekke, og noen har trekkpunkt høyt mens andre har det lavt. Sørg for at selen er tilpasset det du har tenkt at skal være oppgaven.

13178705_10205200451965691_1937347720005269401_n 13231035_579417852233126_707656948_n 13242290_10153462001741513_1380783372_o

Foto 1: May Tove Elvsveen 2: Gunn Merethe Bergli 3: Mette Sandbakken

Variasjon er viktig. Vi anbefaler, da vi ser skader både etter halsbånd og seler, å variere så mye man kan. Jeg ville hatt helst tre seler til hunden min, gjerne en H-sele og en Y sele og ev en tredje type som man kan variere med slik at du ikke har en sele som ligger og trykker og gnager på samme sted hver gang. Velg seler med så tynt og lett materiale som mulig og med så lette og tynne metalldeler som mulig, spesielt der den tynger på ryggen. Om du ikke kan ha så mange seler så juster den du har til å ligge på litt forskjellige områder. Velg og et leiebånd med så lett og lite vekt som mulig. Ikke fest lykt eller annet som kan tynge selen bakpå ryggen. Om hunden bare skal gå løst, hadde jeg heller satt på halsbånd som er lite og lett, da dette gir større bevegelsesfrihet og mindre områder med gnag. 

13230190_10209505928555686_3886492099526084052_n

Foto: Nicoline Mellum Andersen

Gå gjerne til en profesjonell aktør som kan hjelpe deg med å kjenne igjennom hunden, ev. tilpasse utstyr og sjekke om utstyret du bruker gir hunden din smerter og ømhet noe sted. Dette gjelder uansett halsbånd eller sele. Om du mener en hund du ser tar skade av sitt utstyr, henvend den gjerne til en terapeut som kan vurdere dette og gi eier råd på profesjonelt grunnlag.

Vil du vinne en H-sele med isydd refleks som den som er avbildet på bildet lenger opp, MED matchende leiebånd? Om du kommenterer her på bloggen om hva du mener om denne saken, er du med i trekningen som foretas i slutten av neste uke!

44 thoughts on “Halsbånd eller sele? Noen viktige refleksjoner!

 • Veronica Kristiansen

  on

  Her synes jeg det er best å variere mellom sele og halsbånd. Bruker vi kun sele eller kun halsbånd over lenger tid, så merker jeg på hunden at han er misfornøyd. Mye mer fornøyd hund om vi varierer :)
  Bruker også halsbånd når jeg trener lydighet, synes det er enklere å holde styr på båndet da.

 • Lise

  on

  Hei!
  Det var en interessant lesning. Selv er jeg veldig i tvil om hva slags sele som skal brukes, og om de jeg har er gode nok. Tenker jeg tar de med til deg for å høre de mening om hva som er best for The Grand Old Lady 😉
  En annen ting jeg har blitt fortalt for lenge siden er at når hunder leker skal de ikke ha hverken sele eller halsbånd på seg pga at de kan hekte seg fast med kjeften og i værste fall knekke kjeven. Så her i huset brukes ikke noe av det under lek, eller på rusleturer i hagen. Når hun skal gå pent på tur brukes halsbånd, og når hun får lov å gå friere brukes sele. Utenom båndtvangtiden går hun løs.

  • Høres veldig fornuftig ut! Her leker ikke hundene med hverandre på den måten (har to eldre sære damer), så det kan absolutt være et poeng at de kan henge seg fast i hverandre!

 • Hege Meiler Kvernvolden

  on

  Mener dette er meget godt skrevet og ikke minst – godt forklart! Alt må læres inn – uansett hva man skal bruke av utstyr til hunden. Føler allikevel at det virker som at eiere med bruk av sele (gjerne på mindre raser) har et betydelig mer «avslappet» forhold til omgivelsene – og desverre ikke nødvendigvis i positiv retning.

  • Takk for tilbakemelding! :-) Det meste kommer nok an på opplæringen vil jeg tro :-) Og noen har nok ikke fått det :-)

 • Marte Line Amundsen

  on

  Jeg varierer mye med Alfa! Hun har ørten seler, hvor vi varierer spesielt mellom tre. Har også flere forskjellige halsbånd som vi varierer med. Som regel velger jeg sele når vi skal gå lengre turer uten mulighet for å løpe løs, eller når vi skal bruke rullebånd. Halsbånd bruker vi en del på agility trening fordi det er lett å ta av og på, eller om vi skal gå i by/der det er mye folk eller trafikk. Når halsbåndet er på bruker vi alltid vanlig leiebånd. Alt av utstyret vi bruker mye er lette og gode, føler det blir helt feil med tunge seler/bånd på en liten dvergschnauzer selv om hun er en robust type. Vi passer også på å variere både underlag og turlengder, samt øvrige aktiviteter :-) Tror allsidighet og variasjon er tingen, både når det kommer til valg av utstyr og treningsformer!

 • Sunniva

  on

  Jeg tenker at variasjon er det beste for hunden :) når jeg er på luftetur med de pleier jeg som regel bare å ha halsbånd mens når jeg tar de med på lengre turer syntes jeg det er greit med en sele :)

 • Torhild

  on

  Her går det helst i halsbånd når vi hår tur, og sele når vi sykler. Og da liker jeg best de med litt bredt bryst framme, type puppia sele, men vet ikke hvor korrekte de er da 😉

 • Henriette

  on

  Det er et vanskelig tema å debattere. Jeg har hatt hunder inne som har gått hele livet med halsbåndet på til en hver tid, og det har gått bra. Jeg har også hatt hunder inne til rehab med synlige og alvorlige nakkeskader som følge av feilaktig bruk av halsbånd. Jeg har også et par som bruker sele av medisinske årsaker.

  Tar man utgangspunkt i en frisk hund og en ansvarlig hundeeier så kan både sele og halsbånd brukes, så lenge det brukes fornuftig. Jeg anbefaler alltid bruk av sele på valper, ettersom de er svært uforutsigbare, og oppfordrer eier til å være tidlig ute med båndtrening.
  Man vil ha mye igjen for å legge et godt stykke arbeid ned i å trene på å gå pent i bånd.

  Når hunden har lært dette kan eier fritt velge mellom sele å halsbånd. Men min generelle anbefaling er sele og variasjon i seletyper. Samt at sele og halsbånd ikke bør sitte på innendørs.

  • Høres veldig fornuftig ut. Dette med valp hadde jeg rett og slett glemt mens jeg skrev, takk for at du minte meg på det. Er helt enig der :-)

 • Endelig en nyansert artikkel om emnet! Veldig bra og enkelt forklart.
  Bruker stort sett halsbånd på de som går løse og varierer på den som alltid må være i bånd. Dog har jeg sett at han ikke liker å få på seg selen men foretrekker halsbånd. Fikk en liten vekker her om at det er mulig selen ikke er riktig for han.

 • May Beth

  on

  På min engelske toy bruker vi for det meste seler allá puppia/front, da de er myke å brede i brystet, har opplevd at han får gnag av andre seler i brystpartiet der han har lite pels. Synes selv disse front/puppia er de selene som sitter best på han. Når kulda setter inn å frysepinnen må ha klær på, så bruker vi halsbånd for å gi han mest mulig fri bevegelse, blir fort knapt med plass over en tjukk vinter «jakke». Men pga kropps fasongen på gutten så synes jeg at sele er å foretrekke.

 • Kristine

  on

  Bruker for det meste sele på hunden min, MEN jeg mener at det aller viktigste er å lære hunden å gå fint i bånd for egentlig skal det ikke ha noe å si hvilket utstyr man bruker. Hunden bør gå såpass fint at man ikke trenger å ta så mye i båndet, da spiller det ikke noe rolle om man har sele eller halsbånd. Hvis folk hadde lagt mer tid i å trene på det så tipper jeg antall belastningsskader fra bånd/sele ville gått drastisk ned. Ser altfor mange hunder som drar og drar når de går på tur…

 • Vi varierer mellom halsbånd og sele. Bruker halsbånd når vi går tur langs veien og andre plasser hvor det er greit å ha han v siden av oss. Går en del på stranda og da er det sele og langline som gjelder. Kos for han og kos for oss 😊

 • Nicolina Green

  on

  Takk for at noen endelig kommer med sin profesjonelle synspunkt og fakte!
  Veldig godt materiale å ta med på kursplassen!
  Takk igjen for nytteverdi informasjon og bekreftelse på viktige ting!

 • Christiane

  on

  Rocky’n (staff) vår varier mellom halsbånd og sele og kort og lang kobbel. Dette syntes i hvertfall jeg funker veldig fint for han. Han lærer å gå pent i alle de forskjellige båndvariante. I tillegg så trener vi trekk, der vi har fått en spesialsydd sele. Er veldig glad for at jeg bestemte med for å spare til den selen i stedet for å kjøpe en billigere sele som ikke var sydd etter han. Han trekker så fint i den, og viser en ekstremt stor trivsel når det kommer til trekking. Det vanskeligste er å finne en god daglig bruk sele, den dag i dag bruker vi Julius k9, men er ikke fornøyd. Jeg syntes det blir for lite skulderbeveglighet, og liker ikke at den ligger rett over brystet. Men med tre forskjellige seler/bånd ser vi veldig godt at variasjon er viktig:D

 • Karoline

  on

  Det er vel som med oss mennesker og sko. Vi bytter på hvilke vi vil ha på ut i fra dags form og følelse. Vi bytter på skoene for variasjon for føttene og selvsagt hva som er pent til det vi har på oss. Hunden tenker jo ikke sånn, men den har like godt av variasjon som oss mennesker. Et bånd legger trykket rundt halsen, mens en sele kan fordele trykket mer jevnt over. Mener også at man må se an dette fra hund til hund og finne det alternativet som passer best. Det finnes jo så mye forskjellig at man burde klare å finne noe som passer akkurat din hund. Selv er jeg mest fan av hurrta sælene og brukt den som går rundt brystet på mine hunder. Skal vi gå tur uten bånd velger jeg heller et vanlig halsbånd. Uansett, variasjon er viktig, minimerer mulighetene for skade og øker trivsel! Dette er hvertfall min erfaring 👌🏻

 • Gunn Heidi Danielsen

  on

  Veldig bra og informativ innlegg. Det er veldig mye synsing om halsbånd vs. sele og ikke minst skremselspropaganda, så godt å få forklart fordeler og bakdeler ved bruk av sele og halsbånd. Jeg har brukt mye Y-sele på min hund, men den er mellom to størrelser på selen, så jeg er ikke fornøyd med den. Så jeg bruker nå halsbånd når vi går turer og selen til spor.

 • Birgitte Martinsen

  on

  På Mira bruker jeg alltid sele når jeg går tur. Stort sett en fantastisk non stop trekksele, som ligger fint på henne, uten metall, ikke gnager den og ligger veldig fint. De fleste seler jeg har prøvd på henne får hun gnagsår av/hun liker de ikke. Halsbånd er kun på om jeg hat henne med i bil og skal steder det er mye hunder/mennesker. Fordi jeg føler jeg har mer kontroll med det enn trekkselen ihvertfall, men tanke på at fest på den er så langt bak på rumpa. Bruker da et godt vattert og bredt halsbånd. Pleier også og bruke bånd med strikk i for å minske faren for kraftige rykk, i tilfelle hun skulle dra i litt ekstra. Veldig flott og opplysende artikkel. Skal nok bestille meg en time hos deg en dag 😊

 • Gunn skjølås

  on

  Fin blogg👍 hos oss varierer vi veldig. De små (shihtzu/havanaise) bruker bare sele pga at de dessverre rykker ofte 😯
  Ble oppfordret til å bruke halsbånd og ikke sele,så de ikke lærte seg å dra/trekke (dette gjaldt sto rase) , men jeg synes likevrl det er bedre m sele og at de lærer seg å gå pent i sele også!
  Raser vi har:
  Shæfer
  Labrador
  Shihtzu
  Shihtzu /havanaise
  Gatemix (typ huskystr)

 • Dette synes jeg var veldig interessant, og opplysende, lesning! Jeg må innrømme at jeg ikke har tenkt så mye over dette som jeg ser nå at jeg nok burde ha gjort… Jeg ser også at mønstring er noe som 1: kanskje burde ha vært iallfall nevnt på minst ett av alle de kursene vi har gått, og 2: jeg må gjøre med mine. Hvordan er det best å gå frem?

  • Hei når man skal mønstre så er det viltig at hunden går på at jevnt, fast underlag. Du bør se på hunden i trav, skritt og unormalt sakte skritt. Hunden bør ikke trekke i selen eller båndet og gå rett frem med hodet i nøytral posisjon. Man bør se på hunden fra sidene, forfra og bakfra. Det er mye mer å si, men det bør kanskje bli en egen blogg 😉

 • Lillian

  on

  Bruker kun halsbånd på kortere turer, og ved lydighet. Ellers bruker jeg sele på langturer. Inne og i hagen, bruker vi ingenting.

 • Sofie

  on

  Informativt blogginnlegg – flott!

  Mvh Sofie Haraldsen

 • Wenche Lind

  on

  Har en Beaglevalp på ni uker. Er veldig usikker på hva den bør bruke. Lærer å gå i bånd nå med halsbånd og det går greit. Men jeg bør vel bruke en sele innimellom? Får se når han blir litt eldre :)

  • Det er absolutt en ide å brue sele på valper, i alle fall variere med det. Da har du jo en fin mulighet til å lære ham å gå fint med sele også :-)

 • Maja

  on

  Vi bruker mest sele på vår Dunkervalp og ingenting når han er inne. Når han går løs i skogen går han med GPS-halsbånd. Ser helt klart nytten av å ha flere seler slik at man kan variere. Det blir jo litt som at vi mennesker bør ha flere sko vi bytter på. Jeg har også sett viktigheten av å han en sele som sitter riktig, da jeg kjenner en hund som plutselig ikke ville bruke den nye selen lengre (bare rygget når den skulle på). Jeg mener at man alltid skal bruke det utstyret som er mest hensiktsmessig. Jeg ville aldri gått tur med dunkeren min i skogen med halsbånd, fordi jeg vet den vil dra etter luktene han er født til å jage. Veldig bra artikkel som kan starte en viktig tankevekker hos mange :)!

 • Til vår 9 mnd-gamle Chodsky pes bruker K9-selen noen ganger og bare halsbånd andre ganger, både for variasjonen sin del og pga ulike situasjoner. Takk for informativt og nyttig innlegg som satte tankene sving!

 • Bra innlegg med mange viktige poeng :) Selv har vi en 9 måneder terrier som vi enn så lenge bare bruker halsbånd på, men har jo forstått at vi må anskaffe sele. Det som plager meg er det du peker på her, måten hundeeiere snakker til hverandre på, som om poenget er å være ute etter hverandre og ‘ta’ alle andre på de feilene de gjør. De fleste hundeeiere er jo som du Aker veldig glad i hundene sine og ønsker dem det beste, så litt forståelse kan man vel vise hverandre. Visste ikke om de ulike plagene man kan pådra av sele derimot, så det var veldig lærerikt! Skal huske på det :-)

 • Vil veldig gjerne vinne en dele. Lærte endel nyttige ting her nå.

 • Vil veldig gjerne vinne en sele. Lærte endel nyttige ting her nå.

 • Bente Jonassen

  on

  Veldig interressant lesning !

 • Ann Kristin Andersen

  on

  Bra skrevet og mye til ettertanke ! :) På mine to huskier brukes det nomesele ved spann / sykkeltrekk, og varierer mellom y-sele og løs halvnom ved gåturer, og på kveldsturene i gata bruker vi halsbånd. Har også et par andre sele-typer i reserve :) Føler variasjon absolutt har noe for seg – og jo mer jegg lærer om hund jo mer bevist har jeg blitt på å ta en liten lett masseringsrunde på kroppen dems før vi legger oss for og få kjent skikkelig på dem, samt at jeg har lagt til meg den vane av og se godt på hvordan de beveger seg i de forskjellige seletypene. Jeg tenker stadig på om det kan være en annen fornuftig sele der ute – så henger meg på og krysser fingrene for et lite sele-vinn 😀

 • Maria Brodahl

  on

  Jeg bruker halsbånd når vi skal gå pent, og sele når vi skal trekke, har en alaska husky som synes trekking er best så halsbånd viser at vi skal jobbe med noe annet:)

 • Veronika Drange Hinderaker

  on

  Endelig ein artikkel som ser begge sider av saken 💖 god lesing og deles. Sjøl bruke eg halsbånd, ellers får hundene så mye mer floker. Personlig liker eg ikkje sele og flexibånd, men d har med måten d blir brukt på av de eg møte langs veien.
  Har passa flere hunder «som ikkje kan gå i bånd» ifølge eier. Har korta ned båndet og de går som noen engler innen kort tid.
  Uansett, alt t sitt bruk, på ein fornuftig måte.

 • Flott og nyttig innlegg
  Det hadde vert knall og vinne da nyeste tilskuddet må få sele etterhvert :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *