NHT Fysio&Rehab


Rehabilitering/behandling av hest og hund

IMG_3603

HVA KAN VI HJELPE DEG OG DIN HEST ELLER HUND MED?

Vi på NHT har lang erfaring i å drive med behandling eller rehabilitering av hest og hund og samarbeider med meget dyktige fagfolk. Vi har et bredt spekter av tilbud og kan gi deg og din hest eller hund en god faglig vurdering og behandling.

Vi har lokaler for behandling av hund i Brugata 19 i Brumunddal sentrum, ved siden av Brumunddal Dyreklinikk.

Vi lover aldri mer enn vi kan holde, men holder det vi lover!

Samarbeid med dyktige veterinærer og hovslager! Vi samarbeider med flere, men i fast med veterinærene på Brumunddal Dyreklinikk og Oddvar Enerstvedt, Biri Hesteklinikk.

Alle som er tilknyttet vårt senter har god utdanning, gode karakterer og er ferdig utdannet i det de driver med. Alle fører journal og har ansvarsforsikring! Vi har lang erfaring og gode referanser!

Hovedterapeutene her underviser i fagene de selv holder på med og har derfor detaljkunnskaper i sine fag.

HVORFOR BESTILLE TIME PÅ SENTERET HOS OSS?

Kartlegging og forebygging av eventuell problematikk.
Ved å vite om hesten/hunden din har eller ikke har en svakhet i kroppen sin, kan du på et tidlig stadie følge det opp riktig og forebygge at det blir til et større problem. Om dyret ikke har noe problem i utgangspunktet kan en regelmessig kontroll raskt avdekke om det er noe under oppblussing. Spesielt viktig på dyr i konkurranse.

For å få behandling når noe ikke fungerer som det skal i bevegelsesapparatet
Vi kan vurdere og i de fleste tilfeller behandle bevegelsesproblematikk, avlastningsproblematikk og sammenheng mellom forskjellige problemer i kroppen. Vi ser på HELE dyret.

Sosialisering
Dersom dyret ditt er ungt eller ikke vant med mye håndtering, er for eks. massasje en perfekt måte å la dyret oppleve berøring på. Massasjen er deilig, avslappende og trygg. Fint for eks for de som skal på utstilling.

Om hesten eller hunden er stiv og støl
Etter hard trening vil fysikalsk behandling gjøre kroppen «fit for fight» raskere og hindre at spenninger etter hard trening/konkurranse «setter» seg i kroppen.

Slitasjerelaterte plager – smertelindring
Hester eller hunder med kroniske plager som for eks. artrose eller annen slitasje kan få lindring av fysikalsk behandling. Behandling vil kunne avlaste det friske vevet fra overbelastning og holde kroppen så bevegelig som mulig. Det vil og forebygge mot avlastningsproblematikk.

Etter skader eller operasjoner hvor det er fint med fysikalsk behandling etterpå
Riktig behandling og opptrening vil øke sjansen for et godt resultat. Forhindre avlastningsproblematikk. Raskere tilbake i arbeid.
For å få tips til hva du som eier kan bidra med selv for å unngå skader
For oss er det viktig å kunne hjelpe deg som eier med hva du selv kan gjøre for å unngå plager og skader. Vi kan se på utgangspunktet og vurdere positive tiltak, lære deg litt enkel behandling du kan gjøre selv og hjelpe deg med fine treningsøvelser som kan hjelpe dyret til å bli/ha det enda mer optimalt.

Utstyrsproblematikk – plager på grunn av utstyr, hjelp til å finne ut om utstyret bør endres/sjekkes. Sal, hodelag, bitt. Sele, halsbånd.
Vi har kompetanse til å gjøre en undersøkelse av sal og tilhørende utstyr, men er ikke saltilpassere så vi jobber om nødvendig i samarbeid med eksperter om vi finner ut om noe ikke passer eller tror noe ikke passer. Vi kan og hjelpe til med tilpasning av hodelag og bitt men samarbeider her og med fagfolk på vanskelige case. Vi kan sjekke om utstyret gir plager.

Vi kan fungere som en «second opinion»
Hvis du har fått undersøkt og/eller behandlet dyret ditt tidligere, men ikke føler bedring av problemet, kan vi som tenker på an litt ny måte, gjerne i samarbeid med veterinær, vurdere og undersøke dyret ditt med våre metoder, noe som i manges tilfeller har ledet til at dyret får den behandlingen det trenger. Vi vil bemerke at det å få en second opinion ikke betyr at den som har undersøke dyret tidligere ikke har vært grundig, men vi fagfolk jobber på forskjellige måter og ser på forskjellige ting og det kan ofte være gunstig å se på at uløst problem med nye øyne.

Vi kan være viktige fagfolk mht. vurdering av kjøp/salg av hest eller hund
Vi ser på mange andre forhold hos en hest eller hund som skal selges eller kjøpes og kan ofte avdekke forhold som kan skape problemer for hesten om enn ikke der og da, så på sikt. Skal man betale mye for en hest er det lurt å i tillegg til den generelle helsetilstand og ledd, få undersøkt muskler og øvrig bevegelsesapparat av oss som jobber med dette på fulltid.

HVEM ER VI?
Line Østerhagen er daglig leder og den som jobber mest med hest, men og litt på hund. Line er den som er hovedansvarlig for senteret og som tar seg av behandlingsopplegg og rehabilitering av hest.

Litt om Line Ø:
Line kommer fra Moelv, men bor nå på Furnes. Hun driver Nordisk Heste- og Hundeterapiskole, og jobber på alle plan der, men jobber og en del med heste- og hundebehandling. I tillegg jobber hun som terapeut på mennesker på Kosmosklinikken på Rudshøga. Hun har mann og tre barn.

Utdannet seg i 2000, men etablerte 2005 Nordisk Heste- og Hundterapiskole. Hun er utdannet hestemassør, hundemassør og klassisk massør på mennesker. I tillegg har hun utdannelse innen laserterapi, medisinsk grunnstudium (høyskole), fordypning i funksjonell anatomi (høyskole) og tre år på lærerhøgskolen. Hun er også utdannet innen termografi, samt har en rekke kurser i blant annet urter, elektroterapi, ultralyd, rehabiliterende opptrening m.m. Hun har til og med vært i Italia og USA for å kurse veterinærer og selgere i bruk av laser på hest og hund! I 2011 tok hun tillegsutdanning i kiropraktikk. Hun gjennomførte i mai 2014 en Bachelorgrad i akupunktur. Fysioterapi hund.

Line har mange års erfaring med hest og bl.a undervist på rideskole.Hun har ett års praksis hos hesteveterinær. Line har avholdt flere weekendkurs og året før dannelsen av Nordisk Hestemassasjeskole har hun deltatt i undervisning i hestemassasje ved en svensk skole.

Line har behandlet flere hundre eller kanskje tusen hester igjennom sine år som terapeut, spesielt konkurransehester helt opp til internasjonalt nivå. Line har bred erfaring med hest, både ridehest og travere. Line har behandlet og behandler fremdeles mange hester sammen med bl.a. vterinær og hovslager. Hun sitter i ekspertpanelet på Hest.no og har skrevet mange fagartikler i diverse hesteblader, bl.a. for Hesteliv. Line er personen bak utviklingen av journal og timeplanleggeren for dyr, Hano hest/hund/dyr.

Marthe Torgersen – lasterterapeut og snart ferdig utdannet både hestemassør og hundemassør. Tar imot som studentbehandler.

Ut over dette samarbeider vi med veterinær Oddvar Enerstvedt, fra Biri Hesteklinikk og hovslager Kjell Juliussen dersom det er nødvendig med involvering av veterinær eller hovslager på hest, og Brumunddal Dyreklinikk på hund.

TILBUD PÅ DAGSENTERET:

Fysikalsk undersøkelse og behandling

Rehabilitering

Massasje

Heidi behandler marco

Triggerpunktbehandling

Akupressur

Laser

IMG_2736

Elektroterapi

Stretching

Godbitstretch2

Arrbehandling

Termografiundersøkelse

IMG_3610

Behandling med magnetfeltterapi – equimag

IMG_3928

IMG_4015

Trening av spesifikke områder og på bestemte metoder sammen med eier for å kunne gi eier instruksjon i videre, hensiktsmessig trening

Trening med vektmansjetter

Undersøkelse av jevn/ujevn muskelsatthet med muskelmetningsmålebånd.

IMG_3600

Undersøkelse av leddutslag eller skjevheter i rygg med goniometer.

Mobilisering og justering av ledd.

Leddbreddemåling.

IMG_3625

Lage et opplegg på rehabilitering som eier kan følge opp selv, hvis mulig

Salg av diverse behandlings- og pleieprodukter til hest og hund.

Trening hindermateriell, cavaletti, kjegler.

Bevegelsesanalyse og trening på tredemølle for hund, med støtdemping i båndet, oppover- og nedoverbakke.

IMG_3626

Behandling på vibrasjonsgolv for hund.

Vi har i tillegg dialog ved behov med noen av landets fremste spesialister innen trening, foring, saltilpasning, tenner og bitt m.m.

IMG_3621

FORBEREDELSER FØR DU KOMMER TIL SENTERET:

Hva bør vi tenke på før behandling?
Hvis hesten eller hunden ikke er vant med behandling, bør den behandles minst 5 dager før eventuell konkurranse eller løp. Dette er fordi den KAN bli støl eller få litt reaksjon. Hvis dyret er vant med behandling, og trener vet at hesten/hunden ikke blir støl eller får nedsatt yteevne like etter en behandling, kan det behandles nærmere konkurranser med en lett massasje. De øvrige behandlingsformer har karantene.

De forskjellige forbund har forskjellige karantenetider mht de forskjellige behandlingene vi utfører og det kan derfor være fra 0-4 dagers karantene, litt avhengig av hvilken behandling ditt dyr mottar.

Hesten/hunden bør ikke brukes før massasjen, fordi allerede oppvarmede muskler ikke vil gi de rette signalene om deres tilstand til terapeuten.

Dersom hesten/hunden får regelmessig behandling og terapeuten kjenner dyrets muskeltilstand godt, kan hesten/hunden brukes før den får behandling, men i så god tid før behandlingen at hesten/hunden er blitt kald og tørr igjen etter treningen. Pulsen skal være normal.

Det bør ha gått minst en time etter siste foring når dyret skal behandles. Dette er fordi hestens/hundens kropp skal være fri for andre oppgaver under behandling slik at behandlingen blir optimal, og fordi behandlingen i seg selv ofte påvirker fordøyelsen.

Hesten/hunden bør være tørr i pelsen, ellers blir det vanskelig å gi den en god behandling. Derfor bør eier sørge for å tørke den dersom den for eks. har gått ute i regnvær uten dekken..

Informer massøren om dyrets syke-historie før behandlingen. Dersom hesten/hunden får annen type behandling i tillegg til behandlingen den får her, må du gi beskjed om dette.

Hester/hunder som er drektige, har akutte sykdomstilstander, betennelser eller infeksjoner eller går på medisiner, skal ikke behandles uten samråd med veterinær. Ved medisinering venter vi oftest med behandling til dyret ikke bruker medisiner lenger. Ev skal behandling skje i samråd med veterinær. Etter kortisonbehandling bør det gå minst en uke før man behandler dyret. Hvis dyret kun har en lokal, ikke akutt betennelse kan den behandles, men ikke i det området betennelsen er. Laser er et unntak, med den kan man behandle på betennelser.

Dersom hesten tidligere har fått journal av veterinær eller annen terapeut, vil vi gjerne se den før vi begynner å behandle. Send den gjerne på mail til oss eller ta den med på første konsultajon.

TERMOGRAFI

IMG_3598
Litt spesielt er det dersom hesten eller hunden din skal termograferes. Dette krever spesielle forberedelser.
hesten/hunden må ha vært uten utstyr som dekken, bandasjer, grime i minst fire timer.
det bør ikke brukes magneter eller andre belegg, dekken og lignende som kan påvirke dyret i det siste døgnet
dyret bør være rent og pent og ikke vært utsatt for regn, svetting, vind og lignende i noen timer før fotografering.
Vi må og tenke på om det er faktorer som kan påvirke:
hesten/hunden bør være kald uten økt sirkulasjon ved første bildetaking.
medisiner kan påvirke bildene
visse tilfeldigheter som å tråkke på noe spisst, dunke benet inni noe etc. kan påvirke bildet
vekstperioder av og til kan kroppen få økt/lavere sirkulasjon i et område uten at det er noe feil med dyret
det beste, i tvilstilfeller, er å ta nye bilder etter et par dager. (kun av funnstedene), som en kontroll.
termografi er et diagnostisk hjelpemiddel, og brukes bare som en del av en undersøkelse. Det er i tillegg til og ikke istedenfor veterinærmedisinsk undersøkelse.
stølhet kan gi utslag, ofte i form av mønster der utstyr etc. har ligget.
hvis dyret har fått kiropraktikk etc. en av de siste dagene, vil dette kunne påvirke.
møkk, arr, virvler, fluer m.m. kan påvirke bildet.
salavtrykk for eks. kan av og til vises i mange dager etterpå.
dyret bør ikke trenes samme dag før fotografering.
mye av varmen kameraet fanger opp, kommer ikke fra dyret vi tar bilde av, derfor er disse forberedelser viktig.
hesten/hunden bør ikke ha ligget lenge eller vært på transport og lignende før fotografering.
Dersom vi skal se etter om sal eller utstyr indikerer feil trykk eller ligger feil, må du ha med salen/det utstyr som skal undersøkes.
Det mest gunstige er å undersøke dyret først i kald/nøytral tilstand, for så å aktivere det og ta nye bilder for å se hvordan trening påvirker sirkulasjonen. Ta derfor med nødvendig utstyr til aktivisering. Vi kan for eks bruke tredemølle under aktiviseringen, dette gir minst forstyrrende utstyr, er sikkert mht. påvirkning av vær og ving og underlag.

ETTER BEHANDLINGEN

Hvordan skal hesten/hunden behandles etter terapi?
Hvis ikke TERAPEUTEN har gitt beskjed om noe annet, har dyret som regel best optimalt utbytte av behandlingen dersom den blir lettere brukt innen 30 minutter etter behandlingen.

Hvis du har fått beskjed om spesielt treningsopplegg av terapeuten, vil hestens rehabilitering antakelig gå raskere dersom eier eller trener følger opp dette nøye. Det samme gjelder hvis terapeuten har vist stretching eller massasje-øvelser som eier/trener bør jobbe med mellom behandlingene.

Gi beskjed til terapeuten din om eventuelle forandringer du merker på hestens/hundens bevegelser eller adferd ved neste behandling.

Etter laser og kiropraktikk bør dyret ha fri 1-2 dager ettersom du blir anbefalt, etter laser 1 døgn. Du vil få individuell informasjon om dette i hvert tilfelle.

HVOR LANG TID TAR EN BEHANDLING?
Første gangs konsultasjon tar lengst tid, ca 1t 15 min til 1t 30 min. på hest og ca 1 time på hund. Dette fordi hesten/hunden da må undersøkes grundig i tillegg til behandlingen pluss at det blir opprettet journal.

Påfølgende behandlinger tar ca. en time på hest, og 30-45min. på hund, litt avhengig av omfanget til dyrets problemer. Om dyret kun behandles med laser kan det ta betydelig kortere tid, alt fra 5-30 minutter. En termografiundersøkelse kan ta 1-2 timer avhengig av om vi termograferer kun kaldt dyr eller både kald og etter aktivisering. Termografi tar en del lengre tid på hest enn på hund.

HVOR OFTE BØR MAN UNDERSØKE/BEHANDLE?
Dersom dyret har et problem som skal behandles, må man regne med litt tettere behandlinger de 2-3 første ukene for så å gå over til fler dager mellom behandlingene. Ved mindre problemer kan det holde med hver uke, mens det ved større problemer bør behandles to ganger i uken til problemet blir mindre og man kan gå over til en gang i uken.

Hvor ofte man må behandle dyret avhenger litt av hva den brukes til og hvor store problemer den har. I forebyggende hensikt bør en aktiv løps- eller konkurransehest/hund behandles 1 gang i uken mens en hobbyhest som regel greier seg med 1 gang i uken/ hver 14 dag.

Dersom man får bukt med problemet hesten/hunden har, kan man føre en kontrollbehandling for eks. en gang per mnd. For å følge opp samt forebygge tilbakefall. Det er ikke alltid man kan regne med å finne en årsak, og om man ikke garantert får fjernet en konkret årsak til problemet dyret har, må man kanskje vedlikeholde med behandling en gang per mnd.ca.

HVOR MANGE BEHANDLINGER TRENGER EN HEST/HUND FOR Å BLI FRISK/SÅ FRISK DEN KAN BLI?
Dette avhenger litt på om vi finner årsaken til problemene eller ikke. Hvis det er en spesiell årsak og vi får fjernet denne, vil dyret antakelig komme seg ganske raskt. Hvis vi ikke finner årsaken, vil dyret høyst sannsynlig likevel bli bedre, men vil antakelig ha behov for regelmessig oppfølging for ikke å falle tilbake til utgangspunktet.

Dersom dyret behandles for et problem vil man som regel merke bedring etter 3-6 behandlinger, litt avhengig av problemets omfang. Hvis terapeuten ikke merker tegn til forandring etter 6 behandlinger, er problemet antakelig ikke bare muskulært, men kan sitte i skjelettet eller indre organer. Dette er noe som forekommer meget sjeldent. Selv om vi som regel anbefaler at veterinær er inne i bildet før oss, vil vi i slike tilfeller alltid henvise til veterinær.

For at hesten/hunden skal kunne bli frisk raskest mulig, er det viktig at eier/trener følger de råd om trening, stretching og andre tiltak som terapeuten anbefaler. I noen tilfeller er eierens egen innsats i tillegg til terapeutens avgjørende for et godt resultat.

FORSIKRING
Flere forsikringsselskaper tilbyr tilleggsforsikringer hvor du kan få dekker rehabilitering av hesten eller hunden din så lenge det er etter henvisning fra veterinær. Vi har her tatt ut deler av forsikringsbetingelsene du har mulighet til å få igjennom div. forsikringer:

GJENSIDIGE:

HUND:
Rehabilitering**

Vi dekker utgifter, inntil 5 000 kroner per år, til rehabilitering etter en erstatningsmessig skade.

**=Valgfri tilleggsdekning for Hund Pluss

HEST:
RIDEHEST PLUSS, LØPSHEST PLUSS, AVLSHOPPE PLUSS, AVLSHINGST PLUSS:

Rehabilitering :

Vi dekker utgifter inntil 10 000 kroner per år til rehabilitering etter en erstatningsmessig skade. Rehabiliteringen må være gjennomført innen tre måneder etter at veterinær har forskrevet den på veterinærklinikk eller behandlingssted som veterinærer henviser til

Kilde: https://www.gjensidige.no/privat/forsikring/dyreforsikring

Agria: (tilbyr rehabilitering kun for hund)

Agria Rehabilitering Tilleggsforsikring

Forsikringen kan tegnes som et tillegg til Agria Veterinærforsikring, men kan ikke tegnes separat.

1. Forsikringens omfang
Rehabilitering erstattes med maks 5000 kroner i tillegg til det beløp som utgår fra veterinærforsikringen. Rehabiliterende trening og svømming erstattes etter behandling av leddsykdommer, leddskader, frakturer eller skivebrokk. Forsikringen dekker behandlingskostnader under forutsetning av at behandlingen skjer under en hovedansvarlig veterinær, og at de som utfører rehabiliteringen, har relevant utdanning og erfaring med rehabilitering av dyr. Rehabiliteringen skal utføres på dyreklinikk, eller et behandlingssted som behandlende veterinær har henvist til. Rehabiliteringen skal skje innen tre måneder etter at behandlende veterinær har foreskrevet rehabilitering. Du kan maksimalt få erstatning for en rehabiliteringsperiode (egenandelsperiode) per erstatningsbar skade.

2. Begrensninger i forsikringen Forsikringen gjelder forøvrig med samme vilkår som din veterinærforsikring.

Kilde: http://www.agria.no

VEIFORKLARING:

NHT Fysio og rehab:
Brugata 19
2380 Brumunddal

Holder til midt i Brumunddal sentrum, i nabobygget til Mølla kjøpesenter. Om parkeringen er full ved klinikken, er det som regel mye ledig i parkeringshuset på Mølla.

Finn kart her: http://brumunddaldyreklinikk.no/kontakt_oss/

Komme med hest til behandling:
Ringsakerveien 522
2380 Brumunddal

TIMEBESTILLING
Du kan bestille time ved å ringe oss, skrive mail, sms eller benytte vår online timebestilling.

Telefonnummer: 950 62 620 (vi har ingen fast kontortid – det er som regel best å nå oss på mail, ev skrive melding på vår facebookside som du finner HER

E-post: marthe@nht.no

TELEFONTID: Vi har ofte kurs på dagtid fra 09.00-16.00, derfor kan det hende at du må kontakte oss på ettermiddag. Hvis du ikke får tak i oss, legg igjen beskjed med nummer og navn på tlf svarer eller send oss en sms/mail med tilsvarende info og vi vil kontakte deg så snart vi kan. Vi betjener ikke telefonen på ferie/fridager, helger eller etter 16.00.

Ved bestilling per mail/sms kan det ta litt tid før du får svar dersom vi er opptatt, men vi kontakter deg så fort vi kan.

Betaling:
Vi tar både kort og kontanter, men helst kort. Ved fakturering tilkommer et fakturagebyr på 80 kr.

PRISER
I tidene regnes ev. ventetid for inntak av hest, bytte av hest, journalskriving og betaling. Vi anbefaler derfor å ha hesten klar for behandling når jeg kommer. Blir jeg forsinket, gis beskjed. Alle tider er ca tider mht. avtaler, da ting kan skje i trafikkbildet eller mht. forsinkelser ved behandlingene.

Vi tar kontant betaling med kontanter eller kort (Visa, Mastercard, Maestro, JCB)

Vi sender faktura, det tilkommer da et fakturagebyr på 60 kr. 1 ukes betalingsfrist på faktura.

Priser hest:

Full behandling (fysikalsk terapi, laser, manipulasjon, aku):
1 gangs undersøkelse/behandling: 600 kr + mva. (75 min) sum 750kr. (Er det mer enn 3 mnd. siden siste behandling, vil man måtte regne en ny 1.gangs undersøkelse igjen da mye endres på så lang tid).

Liten behandling: 300 kr + mva. (ca. 30 min) sum 375 kr

Medium behandling: 500 kr + mva. (ca. 60 min) sum 625 kr

Stor behandling: 600 + mva. (ca. 75 min) sum 750 kr

Mini-behandling/kikk med termografi:

Inntil 10 min: hvis eneste behandling på stallen: 200 kr+ mva. sum 250 kr

Ved flere behandlinger på samme stall: 140 kr + mva., sum 185 kr

Termografi:
Full 1. gangs undersøkelse med skriftlig rapport med 40-50 bilder: 1200 + mva. (sum 1500 kr)

Undersøkelse av spesifikt område med skriftlig rapport under 10 bilder: 400 kr + mva. (sum 500 kr)

Oppfølging av funn etter 1. gangs undersøkelse: 400 kr + mva. (sum 500 kr)

Rehabilitering:spørs på opplegg og omfang, avtales individuelt

DERSOM DU KOMMER TIL SKOLEN MED HESTEN DIN, FÅR DU 50kr RABATT PÅ ALLE BEHANDLINGER IHHT PRISENE OVER!!

PRISER PÅ BEHANDLING AV HUND (SOM KOMMER TIL SENTERET):

Full behandling (fysikalsk terapi, laser, manip, aku.):
1 gangs undersøkelse/behandling: 800 kr inkl mvs

45 minutter: kr 470 inkl mva

30 minutter: kr 450 inkl mva

15 minutter kr 300 inkl mva

Vanntredemølle: kr 500 kr per gang inkl mva

Klippekort 5 ganger: kr 2000 inkl mva

Klippekort 10 ganger kr 3800 inkl mva

Termografi:
Full 1. gangs undersøkelse med skriftlig rapport med 15-25 bilder: 792 + mva. (sum 990)

Undersøkelse av spesifikt område med skriftlig rapport under 5 bilder: 500 kr + mva. (sum 625 kr)

Oppfølging av funn etter 1. gangs undersøkelse: 400 kr + mva. (sum 500 kr)

Se over hunden med kamera: 152 kr+ mva. (sum 190 kr)

Rehabilitering: spørs på opplegg og omfang, avtales individuelt

GENERELT: andre priser kan avtales ved spesialopplegg eller dersom du har en rabatt.

Jeg kommer forøvrig til å tilby klippekort, hvor hver 10 behandling er gratis (kjøp av 9 behandlinger av samme sort gir en gratis/ 10% rabatt). Dette gjelder når behandlingene kjøpes samlet. Klippekortet gjelder i 1 år.

REHABILITERING HJEMME

Hund:
Hunder tas imot her til behandling/rehabilitering, og vi hjelper deg som eier med opptrening både her og hjemme.

Hest:
Vil du ha hesten din hjemme etter skade/plage , vil vi kunne hjelpe deg med å lage det riktige opplegget for deg og din hest. Vi kan lære deg de øvelsene du trenger i de fleste tilfeller, slik at du kan delta i rehabiliteringsprosessen. Nesten uansett skade eller plage kan vi hjelpe deg med din hest!

Har du hesten i fornuftig avstand fra oss, reiser vi ut og kan drive rehabilitering og opplæring av eier på stallen.

HVA ER REHABILITERING?
Rehabiliteringsfasen kan inndeles etter hvor akutt eller gammel en skade er. Når man har en akutt skade, så vil målet være å minimalisere skadens omfang ved for eks førstehjelp på skadd bløtvev (RICE), samt passe på å holde det skadde området i ro. Subakutt vil man rett og slett venne vevet til å tåle bevegelse igjen, mens man i oppbyggningsfasen gradvis vil øke belastning på vevet og passe på at intensitet og hyppighet ikke overskrider det som er sunt for skaden. I tillegg til at man skal kunne lage et opptreningsprogram, er det viktig at man tar hensyn til andre faktorer som kan påvirke rehabiliteringen. Man bør kanskje først og fremst bestemme seg for hvilke delmål som er viktig å nå og i hvilken rekkefølge man vil nå de før man lager treningsopplegget.

Det er viktig å kartlegge for eks hestens/hundens treningsnivå FØR skaden, hvilken skade og ikke minst sette dette i relasjon til hestens/hundens alder og mentale behov. Man må også ta hensyn til hva som er oppnåelig for eier, både mht. tid og penger, da en eier som ikke har mulighet eller motivasjon til å følge opplegge vil vanskeliggjøre situasjonen.

Dersom hesten/hunden innehar forsikring mht. rehabilitering av skade, bør eier få sin veterinær til å skrive ut en henvisning til oss, da dette er påkrevd av forsikringsselskapene for å få dekket kostnadene. Hver forsikring har også en egenandel og et tak for hva den dekker og dette er greit å sjekke ut.

HENVISNINGSSKJEMA
Henvisningsskjema, til bruk for veterinærer, hovslagere eller andre henvisende. Du finner skjemaet ved å klikke HER!

Henvisningsskjema til utskrift: trykk og last ned på linken.

SMERTER
Ett av de viktigste delmål med rehabiliteringen, kan relateres til smerte – smertefrihet. En hest/hund som har smerter vil garantert ikke belaste seg riktig/optimalt og dermed vil heller ikke rehabiliteringen bli vellykket. Hestens/hundens motivasjon til trening vil heller ikke bli på topp hvis den skal ha smerter. Man må imidlertid veie nøye opp smertelindring kontra belastning, og ta spesielt godt hensyn til om dyret går på smertelindrende. Det finnes også andre behandlingsmetoder som kan smertelindre, for eks. laser.

Det vanligste smertelindrende stoffet som gis i forbindelse med smerter, er en kombinasjon av smertelindrende og betennelsesdempende. Sammen går disse i gruppen medisiner som kalles NSAIDS (Non Stereoid Anti Innflammatory Drugs). Disse er ofte gunstig i forbindelse med operasjon eller skade da de i tillegg til å lindre smerte tar bort betennelsessymptomer/aktivitet noe som er viktig mht. å kunne sette i gang trening. Smertestillende kan i mange faser av rehabiliteringen være en viktig del av rehabiliteringsopplegget, men må selvfølgelig vurderes sammen med veterinær i hvert enkelt tilfelle.

I forbindelse med skaden eller plagen dyret har, kan det hende at det finnes restriksjoner for hva den bør og ikke bør gjøre av øvelser eller bør eller ikke bør bruke av utstyr etc. slike restriksjoner MÅ følges hvis ikke kan dyret få tilbakefall. Noen restriksjoner vil kanskje gjelde varig.

Det er viktig i tillegg til trening at vi passer på eventuelle negative forhold i muskler/bløtvev og ledd. En hest/hund som har smerter ellers i kroppen vil ikke få en like god rehabilitering og det er viktig ikke bare å undersøke det isolerte skadested men også se etter sekundære plager. Man må, når det gjelder rehabilitering, alltid etterstreve så god funksjon og bevegelse som mulig, og her kan mobilisering av leddene være en viktig del av behandlingen. Man må se kroppen som en helhet!

Hestens/hundens hold/kosthold må vurderes. Dersom hesten/hunden er undervektig, vil den kanskje ikke ha nok næring til å kunne remodellere og bygge opp vevet etter en skade. Dersom den er overvektig, kan det hende at en del av rehabiliteringen må være å prøve å få den til å gå ned i vekt, da for høy vekt ofte kan ha en negativ innvirkning på et skadd område.

Viktig er det også å lære opp eieren i det den trenger å kunne for å følge opp sin hest/hund best mulig. Kanskje må eieren selv sørge for å holde eventuelle restriksjoner, trene, tøye eller annet for å få det optimale ut av et rehabiliteringsopplegg.

HVORDAN LAGE ET OPPTRENINGSPROGRAM:
Selv om hesten/hunden er en atlet, så trenger den som mennesket å øke sin evne til å tåle belastning før den får tyngre arbeidsoppgaver eller før den kan gå tilbake til sitt arbeid etter skade. Både knokler og bløtvev remodelleres og øker styrke igjennom gradvis øking av treningsmengde. Hvis arbeidet er hardere enn styrken i vevet, vil det kanskje føre til skade eller tilbakefall av skade. Derfor må dyret ha et tilpasset treningsopplegg med gradvis økende arbeidsmengde, spesielt etter en periode med passivitet enten det skyldes friperiode eller skadeperiode.

Noen prinsipper med henhold til opptrening og styrking av vevet i kroppen:
Dersom nivået på treningen er mindre enn kroppens treningskapasitet, vil vevet være sterkere enn situasjonen krever, og vevet vil SVEKKES.
Dersom nivået på treningen er den samme som kroppens treningskapasitet, vil vevet være så sterkt som situasjonen krever og man vil vedlikeholde vevets styrke.
Dersom nivået på treningen er LITT høyere enn kroppens treningskapasitet, vil vevet BYGGE SEG OPP, og styrkes.
Dersom treningsnivået ligger godt over kroppens treningskapasitet, vil vevet IKKE være sterkt nok, og SKADE oppstår.

Hver eneste skade er individuell i sin art og grad og det er derfor mange forhold man bør ta hensyn til mht. å legge opp til et treningsprogram. Man har et godt utgangspunkt dersom man i første omgang kan dele opp tre hovedtreningsprogrammer etter 1-3 mnd varighet.

Vi her på NHT sentert vil kunne hjelpe deg og din hest/hund med å lage et fornufteig opptreningsopplegg etter skade/plage enten du har hesten eller hunden hjemme eller velger å ha hesten her hos oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *